Är du en utvecklingsorienterad, serviceinriktad och noggrann administratör som vill arbeta inom föreningslivet? Då kan detta vara jobbet för dig!
Om tjänsten:
Som förbundsadministratör ansvarar du för det löpande administrativa stödet till medlemmar, förbundsstyrelse och övriga förtroendeorganisationen. Du utvecklar och implementerar väl fungerande administrativa arbetsprocesser och ansvarar för delar av förbundets ekonomihantering. I tjänsten ingår att ge specifikt stöd till några av förbundets sektioner samt att koordinera möten, kurser och seminarier och att vid behov delta vid av förbundet anordnade arrangemang.
Kansliet ansvarar tillsammans för att besvara inkommande frågor från medlemmar, externa samarbetsparter m fl., säkerställa att hemsida, medlemssystem etc. är uppdaterat, samt för att samordna delar av förbundets löpande verksamhet. Om dig Du har en eftergymnasial utbildning inom administration, ekonomi eller liknande. Du har mycket god admininistrativ förmåga samt erfarenhet av att arbeta med ekonomihantering. Vidare har du erfarenhet av och stort intresse för att utveckla arbetsprocesser och rutiner samt av att arbeta i ekonomi- och medlemssystem.
Din föreningskunskap är god liksom din förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska. Kunskap om islandshästen och SIFs verksamhet är meriterande. Som person är du noggrann, strukturerad och serviceinriktad och tycker om att arbeta självständigt samtidigt som du är en bra lagspelare. SIFs kansli ligger för närvarande i Strömsholm i Ridsportens Hus. Kansliet bemannas idag av två tjänstemän och vi har en medarbetare som arbetar på distans med marknadskommunikation. Förbundsadministratörstjänsten är placerad på kansliet.
Tjänsten är tillsvidare, arbetstiden cirka 75%. Vi tillämpar sex månaders provanställning. Tillträde efter överenskommelse. Välkommen med din ansökan, innehållande personligt
brev och CV, senast den 2 mars 2018, till albinsson_anna@hotmail.com Märk ansökan ”Förbundsadministratör SIF”. SIF välkomnar alla sökande oavsett kön, ålder, sexuell läggning, funktionsförmåga eller etnisk och religiös tillhörighet.
För information om tjänsten kontakta följande personer i förbundsstyrelsen:
VM-ryttaren Ásmundur Ernir Snorrason startar nu en ny tävlingshäst, Hnokkisonen Fraegur frá Strandarhöfdi. Här på Spölur frá Njardvik. Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson
STARTING LIST FOR THE TÖLT T2
Next up is tölt T2 but the competition starts at 19:00 o’clock Icelandic time the 15th of february. First in the track is Þórarinn Ragnarsson riding Rosi frá Litlu-Brekku but there are many interesting horses on the starting list. The winners of the four gait and reigning Icelandic Champions in T2, Jakob S. Sigurðsson and Júlía frá Hamarsey are registered.
Don’t miss out in this great event and register to our channel at oz.com/meistaradeild
Starting list
Numer/Rider/Horse
1 Þórarinn Ragnarsson Rosi frá Litlu-Brekku
2 Sigurður Vignir Matthíasson Laufey frá Seljabrekku
3 Berglind Ragnarsdóttir Ómur frá Brimilsvöllum
4 Janus Halldór Eiríksson Pegasus frá Strandarhöfði
5 Teitur Árnason Brúney frá Grafarkoti
6 Aðalheiður Anna Guðjónsdóttir Kinnskær frá Selfossi
7 Ásmundur Ernir Snorrason Frægur frá Strandarhöfði
8 Olil Amble Goði frá Ketilsstöðum
9 Elin Holst Frami frá Ketilsstöðum
10 Sigurður Sigurðarson Magni frá Þjóðólfshaga
11 Sigurbjörn Bárðason Eldur frá Torfunesi
12 Árni Björn Pálsson Flaumur frá Sólvangi
13 Sigursteinn Sumarliðason Krókus frá Dalbæ
14 Gústaf Ásgeir Hinriksson Skorri frá Skriðulandi
15 Þórdís Erla Gunnarsdóttir Sölvi frá Auðsholtshjáleigu
…..bara dåliga kläder, säger ordspråket! Eller vad sägs om de här bilderna tagna av Audur Hallsdóttir. Ett gäng glada och ridsugna islänningar på norra Island lät inte en av de många snöstormar som härjat i vinter hindra dem från att träna sina hästar. Ett vanligt sätt att motionera hästar på Island är att till hästa driva dem i flock. s.k. “rekstur”. Det är nyttig träning, hästarna brukar tycka att det är kul och uppiggande, det spar tid och man har roligt tillsammans!
Hästägare är kreativa, kan man konstatera efter en djupdykning i statistiken i jakten på vad islandshästarna i Sverige egentligen heter, och vilka namn som är populärast enligt Agria djurförsäkrings statistik. Slutsatsen är att det finns relativt få hästar som har samma namn. Med några undantag!
Saga, Katla och Teitur är de mest populära namnen på islandshästar i Agria Djurförsäkring s statistik, och faktum är att så har det sett ut genom åren. Till skillnad från andra hästraser har det inte skett några större förändringar bland favoritnamnen hos islandshästar.
Bland övriga hästar märks en tydlig trend i Agrias statistik – på 1980-talet och en bit in på 1990-talet hade stora hästar och ponnyer liknande namn. Då hette hästarna Lukas, Pontus, Nadja, Mimmi och Charlie oavsett vilken ras de tillhörde. Under 2000-talet gjorde Tindra entré bland favoritponnynamnen och har sedan dess legat i toppen. Om man tittar på det absolut mest populära hästnamnet oavsett ras och tidsperiod, är det ingen som kommer i närheten av Lukas popularitet. Som god tvåa hamnar Ronja.
…… som nyligen öppnat upp en ridutbildning på webben, www.ridtraning.com, som verkar vara ett spännande koncept. Berätta!
-Idén kommer egentligen från min sambo Dijar som själv håller på med crossfit. Där är upplägget vanligt. Man kan nå ut till fler människor.
Har funderat på idén länge, men nu äntligen kom vi igång.
Jag vill att alla ska få möjlighet att träna sig själva och sina hästar på den nivå man befinner sig på. Därför hoppas jag på att kunna bygga en plattform som blir en naturlig plats att komma till och finna inspiration, tips och råd samt träningsupplägg till sig och sin hästs träning.
Vänder sig utbildningen till alla nivåer av ryttare? -Ja absolut. Ridträning vänder sig till ryttare på alla nivåer och även hästar på alla nivåer. T.ex. så har vi unghäst tips och träning, vuxen häst m.m.
Hur har du tänkt runt upplägget? -Jag vill att denna tjänst ska vara nära till hands, enkel och ge inspiration i det vardagliga tränandet. En mängd olika övningar och tips, något för alla.
Man får tillgång till en mängd olika videoklipp som beskriver olika övningar man kan använda i sin träning. Sen finns det en sluten grupp på Facebook där du som medlem kan ansluta dig till. Där kan man tillsammans med andra medlemmar diskutera kring övningar och utbyta ideér. Jag är också med och ger feedback. Man kan t.ex. ladda upp en video på sig och sin häst och få direkta och konkreta tips från mig men även andra medlemmar.
Hur tänker du runt en utveckling av detta? -Vår vision är att skapa en naturlig plattform för kunskap, inspiration, träningsupplägg, övningar och information kring häst och ridträning. Här ska vi samla duktiga ryttare/ tränare som kan skapa bredd i kunskapsbanken. På så sätt kommer vi tillsammans att utveckla ridsporten. Filmbanken fylls hela tiden på och kategoriseras så att man enkelt kan söka sig till den informationen man för tillfället behöver.
Längre fram i tiden blir det också engelska alternativ så att vi kan nå ut till fler. Målet är också att ta in hopp och dressyr för att bredda kunskapsnivån. Vi har mycket att lära av varandra.
Detta är en långsiktig men väldigt seriös plan och jag hoppas på mycket engagemang från hästsporten.
Vad får man för pengarna? -Du får många övingar och tips, en direkt feedback om så önskas. Ett mycket bra komplement till lektioner och kurser.
I och med att det är ganska nytt och att kunskapsbanken inte är så fylld än så har vi satt priset till 99.-/månaden.
Hur anmäler man sig?
-Man går in på www.ridtraning.com och går till medlem, där gör man ett konto och ansluter sig via PayPal som sköter betalningen.
Ishestnews tackar Jamila och önskar henne och hennes team lycka till!
Följande är datum för avelsbedömningarna i Sverige 2018:
10-11/5 : Stenholmen
13-14/5 : Margaretehof
24-26/5 : Romme
1-3/6 : Backome
12-14/6 : Wången
16-17/6 : Mönsterås
19-21/6 : Axevalla
3-5/9 : Stenholmen
15/9 : Grönåker (endast exteriör)
Observera att datumen är preliminära i dagsläget och att bedömningarna kan bli färre dagar beroende på antalet anmälda hästar. Eventuellt tillkommer även bedömningar efter att sista ansökningsdatum för att arrangera och ansvara för bedömning i Sverige har gått ut (se nedan). Max antal hästar till två dagars bedömning är 35. För tre dagars bedömning är det 70 hästar och till fyra dagars bedömning är det 105 hästar.
Hrókur frá Efsta-Dal och Josefine Neumann rider ett A-flokk program och får poäng av domaren Gisli Gudmundsson.Tredjeårs eleverna hade fullt upp, både med att visa upp sina egna hästar och förklara för publiken.4 svenska Hólarelever. Från vänster, Johanna Häggman/Svana frá Halakoti, Lisa Lantz/Þórdís frá Björgum, Sandra Jónsson/Sögn frá Ytri-Úlfsstöðum och Elin Bössfall/Sóta frá Steinnesi.
I går höll tredje års eleverna på Hólar en clinic i Akureyri på norra Island. Clinicen hade temat “Vägen till Landsmót” med fokus på Gaedingakeppni och hur man bygger upp en häst enligt träningspyramiden. Clinicen är en del i elevernas utbildning liksom den FEIF-konferens som vi skrivit om tidigare och eleverna red sina egna hästar som de har med till skolan. Ishestnews träffade de fyra svenska eleverna, Elin Bössfall, Sandra Jónsson, Johanna Häggman och Lisa Lantz för en spontan pratstund om det roligaste med utbildningen på Hólar och framtidsplanerna. Se videointervju nedan (och skruva upp volymen då mikrofonen saknades) samt ett axplock från clinicen.
Please find below the latest news from FEIF, the International Federation of Icelandic Horse Associations.
FEIF is bringing people together in their passion for the Icelandic horse. More information can be found on our website: www.feif.org .
Ride to Reykjavik
This year’s FEIF virtual ‘Ride to Reykjavík’ has reached the final home stretch. Having started off in August 2018, around 70 riders added up all ridden km to cover the distance from wherever home is to Landmót 2018 in Reykjavík. The first team Toon (town) Army from southern Scotland has just ‘arrived’, others are nearly there – follow the link for more info.
All participating riders, please note that with the new data protection legislation you need to give your consent for us to keep your name, contact details and distance from home to the destination of this ride, and the next one, ‘Back to Berlin’ 2019. The new returns form for your ridden km May 2018 will make sure you will remain in the communications loop. Happy tölting!
Landsmót 2018 in Reykjavík
One of the largest events of the ‘International Iceland horse family’ in 2018 will be Landsmót in Reykjavik. The first Landsmót was held at the Thingvellir National Park in 1950, and has since then grown into the full bi-annual country festival that it is today. The Landsmót area is transformed into a village featuring a large camp site, markets with a variety of goods, children’s playgrounds, a line-up of Icelandic entertainers performing during the week, and a number of Icelandic food vendor offering a wide variety of culinary choices.
The event is a week long, acquiring over 100 volunteers. Working at Landsmót is a great way to meet other people who share your enthusiasm over horses, so if you would like to be on board, follow the link to the official Landsmót website for more information.
Nordic Championships 2018 (NC)
The Nordic Championships for Icelandic horses will be held on August 7-12, 2018 at the beautiful competition grounds of Margaretehof in the south of Sweden, just outside the city of Kristianstad. Riders and horses from all the Nordic countries will meet and compete for the medals in a high class sport event and Gaedingakeppni competitions. More …
Mid European Championships (MEM)
From August 9-12, 2018 the Mid European Championships will take place in St. Radegund, Austria at the competition grounds of Islandpferde Reithof Piber. The preparations for this high class sport event for individual riders and national teams are in full swing and the anticipation for the event is great!
Schweizermeisterschaften und FYC Qualifikationsturnier
01-Jul – 08-Jul
Iceland
Víðidalur
Landsmót hestamanna
10-Jul – 15-Jul
Sweden
Borlänge
Svenska Mästerskapen
12-Jul – 15-Jul
Austria
St. Radegund
Österreichische Meisterschaften
12-Jul – 15-Jul
Denmark
Herning
DM 2018 Sport og Gæðingakeppni
12-Jul – 15-Jul
Norway
Grimstad
Norgesmesterskap NM
13-Jul – 15-Jul
Finland
Ypäjän
Islanninhevosten Suomenmestaruuskilpailut 2018
18-Jul – 22-Jul
Germany
Kaufungen
DIM Kaufungen 2018
18-Jul – 22-Jul
Iceland
Samskipavöllurinn
Íslandsmót allra flokka
FEIF International Breeding Shows until 27 July 2018
23-May – 24-May
United States of America
Lettleiki Icelandics
24-May – 27-May
Denmark
Herning 1
24-May – 26-May
Sweden
Romme
25-May – 26-May
Austria
St. Radegund
28-May – 01-Jun
Iceland
Vorsýning á Akureyri
28-May – 01-Jun
Iceland
Vorsýning Brávöllum á Selfossi
28-May – 29-May
Iceland
Vorsýning Stekkhólma á Fljótsdalshéraði
01-Jun – 03-Jun
Sweden
Backome
04-Jun – 08-Jun
Iceland
Vorsýning Gaddstaðaflötum við Hellu -fyrri vika
04-Jun – 08-Jun
Iceland
Vorsýning Hólum í Hjaltadal -fyrri vika
04-Jun – 08-Jun
Iceland
Vorsýning Spretti í Kópavogi -seinni vika
09-Jun – 10-Jun
Canada
Vernon BC Camada
11-Jun – 15-Jun
Iceland
Vorsýning Borgarnesi
11-Jun – 15-Jun
Iceland
Vorsýning Gaddstaðaflötum við Hellu -seinni vika
11-Jun – 15-Jun
Iceland
Vorsýning Hólum í Hjaltadal -seinni vika.
11-Jun – 15-Jun
Iceland
Vorsýning Víðidal í Reykjavík
12-Jun – 14-Jun
Sweden
Wången
13-Jun – 15-Jun
Germany
FIZO Heesberg
16-Jun – 17-Jun
Sweden
Mönsterås
19-Jun – 21-Jun
Sweden
Axevalla
22-Jun – 24-Jun
Denmark
Herning 2
23-Jun – 24-Jun
Germany
FIZO Neuler
25-Jun – 26-Jun
Germany
FIZO Lingen
26-Jun – 27-Jun
Sweden
Stenholmen Juni
27-Jun – 29-Jun
Denmark
Hedeland
28-Jun – 30-Jun
Norway
International Utstilling Tresfjord
07-Jul – 08-Jul
Iceland
Landsmót í Víðidal
22-Jul – 24-Jul
Sweden
Romme 2
23-Jul – 03-Aug
Iceland
Selfoss
You receive this newsletter because you are a member of a FEIF Committee, licensed judge or trainer, participant in a FEIF activity or member of the board of a member association of FEIF. You can unsubscribe from receiving this newsletter at any time by contacting the FEIF Office at office@feif.org .
This message was sent to you by an automated procedure using the FEIF mailing list.
Go to www.feif.org/news to add other people to this free mailing list.
The most up to date version (with daily updates) of the FEIF WorldRanking is always available on Internet: www.feif.org .
Addresses of member associations, board, committees, licensed judges and trainers and other officials can be found at www.feif.org/contacts .
News, recent documents and events are also available as news feeds (RSS), ready to be added to your own website. Read more about it at www.feif.org/rss .
Daniel Ingi och Felix. Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson
Gæðingakeppni är på stark frammarsch i Sverige och tävlingarna duggar tätt. I skrivande stund pågår SM-kval i Mönsterås och förra helgen hölls kval på Romme. Där slog Felix från Änghaga till med årets hitintills högsta poäng, 8,95 i finalen med idel 9:or för pass, form och vilja. Felix har tillsammans med sin tränare och ryttare Daniel Ingi (Danni) Smàrason gått från klarhet till klarhet i femgång de senaste åren och det blir spännande att se ekipaget i A-flokk på GKSM till sensommaren.
I kväll sattes ett nytt världsrekord för hingstar på avelsbedömningen på Hólar. Det är Àlfur frá Selfossi sonen Þráinn frá Flagbjarnarholti, 6 år, som erhöll hela 9.11 för ridegenskaper och 8,95 totalt. Þráinn visades av Tóti Eymundsson som även satte ett världsrekord förra året för 7-åriga och äldre hingstar då han visade Þórálfur frá Prestsbær (även han efter Àlfur) till 8,94 totalt. Öppna bedömningen är på fredag och stort grattis till de holländska ägarna Jaap och Yvonne Groven.
Bastian frá Þóreyjarnúpi erhöll i skrivande stund 10,0 för tölt på avelsvisningen i Danmark.
Han har nu 8,61 för ridegenskaper som 4-gångare och erhöll även 9,5 för form under ryttare och vilja. Bastian är E: Bragi frá Kópavógi och U: Saga frá Þóreyjarnúpi (UE: Huginn frá Haga I). Grattis till ryttare och delägare Tryggvi Björnsson och Halldór Gísli Gudnason!
Spuni frá Vesturkoti på Landsmót 2014. Ryttare är Thorarinn Ragnarsson. Foto: Ishestnews.se
Nu när nytt BLUP är presenterat står det klart att Spuni frá Vesturkoti blir högst hederspremierad på Landsmót och erhåller den prestigefyllda Sleipnirspokalen.
Det är den finaste utmärkelsen en hingst kan få i avelssammanhang på Island.
Spuni har en makalös meritlista med vinst i både A-flokk på Landsmót med 9,30 och i femgång med 8,25 på isländska mästerskapen.
Spuni har även en avelsbedömning på 9,25 för ridegenskaper, med b la 10 för vilja och pass. I dagsläget finns det 426 avkommor registrerade och därav är över 70 bedömda. Mer än 50 av hans avkommor har en första klass bedömning. Spuni har en totalpoäng på 8,92 och höjer sin BLUP till 129. Stort grattis till familjen i Vesturkot till denna fantastiska hingst önskar Ishestnews.
En ny podcast om islandshästar har haft premiär i dagarna och det är Elsa Andersson och Johan Häggberg som står bakom den. Podden handlar om ridning och träning av islandshäst och i det första avsnittet berättar Johan på ett personligt och verbalt sätt om sitt tankesätt runt att rida och träna med system.
Klart värt att lyssna på (Soundcloud):
Arion frá Eystra-Fródholti och Daniel Jónsson visar pass med sväv Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson
En av världens högst bedömda hingstar, Arion frá Eystra-Fróðholti (8,91 totalt) har förolyckats. Man tror att han brutit bogen i hagen och det var så illa att han fick avlivas. Arion gick med ston på fribetäckning när detta upptäcktes. Han lämnar efter sig 313 avkommor. Ishestnews beklagar förlusten av en sådan fantastisk hingst.
Eksemhäst i Tyskland. Foto: Sandra Marin-Stefánsson/Ishestnews.
Ett forskarlag på University Hospital Zurich i Schweiz har lyckats ta fram ett vaccin som verkar fungera mot att reducera symptomen för sommareksem hos islandshästar.
I studien visade forskarna på ett mycket gott resultat. 50% av de deltagande hästarna visade en förbättring och mindre klådbesvär. Vissa hästar visade upp till 75% mindre symptom. Forskarna tror att vaccinet kan finns klart på marknaden till år 2020-2021.
I dag har BLUP:en blivit uppdaterad i WorldFengur efter årets avelsbedömningar.
Ändringar kommer att göras på beräkningsmetoden under hösten och ytterligare ny BLUP publiceras inom ett par månader enligt den nya metoden. Foto: Lotta Woxberg.
Jamila Berg & Toppur frá Audholtshjáleigu är klara för SIHS. Foto: Sofie Lahtinen Carlsson.
Sweden International Horse Show tar grepp om världens bästa islandsekipage.
– Vi inleder nu en satsning på islandshästarna och kör igång ett uppstartsår för världens första världscuptävling i tölt för islandshästar, World Cup Icelandic Horses i Tölt, säger Ulf Rosengren, ordförande SIHS
Totalt 12 ekipage kommer att bjudas in baserat på uppnådda resultat i T1 (tölt) under året på nationella mästerskap, Nordiska mästerskapen och Elmia Icelandic Power. Under SIHS rids en uttagningstävling utanför föreställningstid på torsdagen. 8 ekipage går vidare till finalen på fredag eftermiddag.
-Det är dags att islandshästarna får ta plats på de stora arenorna. Detta är något vi har drömt om och jobbat hårt för. Vi vill lyfta islandshästarna till samma tävlingsstatus om övrig sport under SIHS. Det är en fantastisk arena och inramning att få visa upp vår sport i, säger tävlingsledare och initiativtagare Ylva Hagander.
En ryttare är klar för start redan nu, svenska Jamila Berg och hästen Toppur frá Audsholtshjaleigu.
Satsningen omfattar även extra mycket islandshästar runt om i arenan och mässan. Föreställningen under fredag eftermiddag innehåller även en fartfyllt och fullspäckad uppvisning signerad islandshästarna.
Och under fredagen kan du se hingstvisning i mässpaddocken där det är Tema Island hela dagen på Stallbacken. I SiFs monter kommer du att kunna träffa landslagsryttare, elitryttare, hingstägare och andra entusiaster. Mässutställare som www.drakboda.se och www.horsexplore.se är också på plats.– 2018 blir ett uppstartsår och det är en del i en långsiktigt satsning för att skapa en av de mest betydelsefulla tävlingar inom islandssporten, forstätter Ylva Hagander.
Ishestnews har varit i USA och gjort en intervju med Alexandra Dannemann som tillsammans med sina föräldrar äger och driver Florida Icehorse Farm nära Fort Myers i sydvästra Florida. Vi ville veta mer om hur det är att hålla islandshästar i just Florida, amerikansk hästkultur och hur islandshästen står sig rent konkurrentmässigt gentemot andra gångartsraser i USA.
Alexandra är född och uppvuxen i Tyskland och flyttade till USA 2013 tillsammans med sin familj och sina hästar för att bygga upp en ny islandshästverksamhet.
Alexandra är utbildad IPZV Trainer B från Tyskland och är internationell sportdomare. 2017 erhöll hon det prestigefyllda priset “Trainer/Instructor of the year 2017” från FEIF och hon har även ledande positioner inom den amerikanska islandshästförbundet, USIHC.
Tell me a little bit about Florida Icehorsefarm?
Florida Icehorsefarm is a small, family owned business, that gives me the chance to continue the work I did in Germany. The facilities are consistent of an air-conditioned barn for the horses with direct access to the pastures. We also have a separate barn with direct pasture-access for the training horses or injured horses, a riding arena, a round pen and a 200m oval track. For the riders, we provide a tack room and a Lanai with view over our pond and the pastures.
How does the year look like? Do you even have winter here?
Actually, we do not have winter here- however, if you ask the Floridians, they would strongly disagree as there is a big difference between winter and summer here in Florida. The summer time is characterized by hot, humid and wet weather. It only rains once a day for approximately 45 minutes but it’s a typical tropical rain that raises the humidity even more. For that time of the year, we built the air-conditioned barn where our horses can hide from the heat. The summer time is also the time of the year where the rest of the Icelandic horse world is busy. That means that I am hardly at home but mostly at other places in the US and Europe in order to teach clinics, train horses or judge sport competitions.
For those reasons, I usually give most of my horses a summer break of 3-4 months.
The “winter” in Florida is luckily quite long, around 7 months and is comparable to a very nice (and rare) summer day in Germany, consistently sunny with temperatures around 25 degrees Celsius and hardly any rain. Around that time, the training horses from the rest of the country arriving at my place in order to get started or trained and prepared for the next season.
Alexandra och en amerikansk uppfödning, Bryndís from Creeksidefarm, på gårdens ovalbana./Alexandra riding an american bred icelandichorse Bryndis from Creeksidefarm.
How many horses do you have at the farm?
We currently have 13 horses at the farm but it varies, depending on the number of training horses. We try to keep the number of our own horses small, that gives me the possibility to travel and work at other farms and competitions as much as I do. There are no other Icelandic horse farms in Florida but there are several privately owned Icelandics spread in the north of Florida. While it is great when students or other riders in Florida buy their own Icelandic, I also find it absolutely essential to raise the awareness, that keeping this breed in this climate requires special care and considerable effort. Icelandic horses are unbelievably adjustable and mentally strong horses. They won’t show easily when they suffer. Therefore, educating people how to read, understand and keep and feed Icelandic horses in Florida, a state that is climate-wise contrary to Iceland, is important to me.
Do you have any imported horses?
Yes, almost all of my horses are imported from Iceland. Some of them came via Germany to Florida but I also imported several horses from Iceland since I live here. The reason for it is the still small number of American bred horses, but also that I personally always liked the nature, politeness and spirit of the imported horses.
Lösdriften. Lägg märke till fläktarna i taket och på väggarna./The fans help the horses against the heat.
How do they handle the heat?
I imported all genders and didn’t notice a difference in how they handle the heat. Usually they all do fine, like I said before- they are unbelievably adjustable, yet the first summer can for some horses be more troublesome and those take advantage of the a/c barn, while the “old-Floridians” are often to find outsides. We only had one import from Iceland who lastingly had some trouble to adjust to the hot summers, even after two years. Therefore, it is important to pay extra attention and make difficult decisions for the benefit of the horse, if necessary. This guy lives in Vermont know, which I believe was the best decision in his case.
Matdags/Dinnertime. Ovalbanan/The oval track.
I have heard the horses who are imported to California from Iceland don’t get problems with eczema like in Europe, is it true and is it the same here around?
It is true that eczema problems are much less likely in California than in Europe and it is the same at my farm here in Florida. However, it also depends on where exactly the horses are located and even more how they are kept. There are several people in the north of Florida who contact me regularly, asking for advice because their horses show severe eczema reactions.Essential is to provide a barn where the horses can hide from the heat and the mosquitos. Fans are necessary as well. Important to know is also, that it is not possible to put blankets on the horses, because the heat accumulates underneath and can cause overheating and heat stroke. Our barn is slightly elevated and we have hardly any trees on the property. This is a good thing, because it minimizes the number of mosquitos.
On top of that, we are around 30 miles away from the sea and are blessed with a constant, slight sea breeze. We do not have any issues with summer eczema at our farm and even the horses who suffered from it in Germany, fully recovered here in Florida.
Alexandra i domararbete/Alexandra at work as a sport judge.
How does it work with associations and sports competitions here in southern US?
The US does have several regional clubs who belong to the USIHC. Although the most Icelandic horses are to find in the New York area, the biggest facility of the States is located in Kentucky, which is technically a southern state. Here I am part of organizing the annual triple WorldRanking tournament and participants are used to trailer their horses from all over America and Canada to that show. Living in a big country like this requires flexibility and the willingness to cover long distances.
Alexandra tränar Maídís from Hanging Valley.
Here in the US you have many gaited breeds, how is the Icelandic horse doing if you compare to them? Is it common with prejudices?
You have touched on an important issue, because you are right, the US is flooded with gaited horse breeds and that is the main difference to Europe and one reason that makes establishing the Icelandics troublesome. It is challenging to convince the American people to decide for a smaller and usually more expensive horse, when the bigger one’s do gait as well. The history of the Americans, their relationship to horses and the meaning of it, indicates their tendency to choose big horses. There are also more men doing horseback riding here in the States, compared to other countries.
However, the Icelandic horses are indeed very different to all other breeds and luckily, the American people are in general open-minded and adventurous and usually not judgmental. But since we cannot really be convincing enough by putting the comfortable tölt of the Icelandics into focus, we must refer to their origin and history and thus its resultant special character and spirit, that makes them so unique, strong and reliable. A prerequisite for that is though, to make this attribute a priority in our breeding.
Fina hagar./ Nice pastures.
What is the most important thing, in your opinion, to do to build up the marketing for the Icelandic horse in the US ? Problems and possibilities about that?
To begin with, I think it is important to understand and accept, that based on the culture of the American people, their lifestyle, personality and relatively scant experience with classical riding styles and methods, we cannot just implement the European system into the United States. Much rather we have to adjust to the circumstances and develop an own system that fits the needs here in this country, inspired by models from different FEIF associations. Basically, it means we have to start by building up a solid foundation. A good breed is essential and indispensable, based on what the American market is asking for: Honest, trustworthy horses with a clear mind and lots of clear tölt. Horses, people can learn from, build up trust and become better with.
In addition, we need well educated, pedagogical and competent trainers/instructors who support the existing horse owners and furthermore create new clients, which are potential horse buyers and future breeders, but also participants in clinics, competitions and trainer courses.
Obviously, it is also necessary to have quality competition horses for promising or competitive individuals, but they are still the minority. In order to excite more people for this still small Icelandic horse community, which is the fundamental prerequisite for the survival and expansion of this breed in the US, we need a good and strong basis.
Our association has to be open-minded and supportive and ideally be filled with innovative people whose priority is to win more members and to connect them. This is easier said than done in a country like this, where the distances are huge and therefore people often feel isolated and left alone with their problems.
As an active board member and education leader I’m directly involved in this process. I’m aware of my responsibility and believe we are on a good way if we put the focus on breeding, education in general, and promotion of the youth.
I’m convinced that it is important to do such work with an open-hearted and approachable mind-set and great flexibility, and with the intention to keep things as uncomplicated and feasible as possible.
Bravely just getting started is often the best road to take.
Flexibility helps to change the directions if necessary and improvement happens as we go.
What plans do you have for the future?
My biggest problem is lack of time because there are countless ideas in my mind and things I would love to do or develop. I don’t know how much I will get done of everything that is in my head but for the near future my goal is to fully adjust to this country and the people here and understand their culture as best as possible, in order to develop a sustainable system that truly addresses them.
I will continue to work towards a growing Icelandic horse community in America, an increased number of horses, a goal-oriented breed, diverse national educational possibilities and interesting programs for all kind of riders.
I’m working closely together with FEIF and their associations and hopefully, I can be a helpful part of putting America a bit more into recognition internationally.
I also look forward to doing my regular job besides the association; Teaching and training, both in America and in Europe, and judging national and international competitions – for example in Sweden.
Uhip är stolt partner till premiären av World Cup Icelandic Horses i Tölt under Sweden International Horse Show 2018.
I samarbete med SIHS går det svenska designföretaget Uhip in som partner till ovanstående satsning.
– Vi är väldigt glada att vara med och sponsra premiären av världscupen. Islandshästryttarna är en utmanande kundgrupp som ställer höga krav på sina kläder då de ofta vistas utomhus, oavsett väder. Därför känns det extra roligt att vi har blivit så väl mottagna av dem, säger Angelica Christiernin, Marknadsansvarig på Uhip.
Uhip grundades 2011 och designade sin innovativa ridkjol som blev en säljsuccé. Detta lade grunden för efterföljande kollektioner. Funktionalitet och rörelsefrihet är ledord liksom att möta ryttaren i vardagen.
En inledande show och finalen går av stapeln fredag eftermiddag den 30 november.