Quantcast
Channel: Sandra Marin Stefánsson – IsHestNews.se
Viewing all 708 articles
Browse latest View live

Gudarnas häst-Islandshästen

$
0
0

 

ski

Foto: Katrina Raker.

Ishestnews fick ett tips om en kortare version av filmen Gudarnas häst-Islandshästen som finns på Youtube. Filmen är inte nygjord, snarare tvärtom, många av scenerna är från Island på 90-talet. Men det är ändå ett härlig och informativ  9 minuters klipp som beskriver islandshästens historia, de speciella gångarterna samt dess viktiga roll på Island genom århundraden. Se filmen här:

https://www.youtube.com/watch?v=JoOsdLtNnpo


Ny tidning på gång: Islandshästfocus

$
0
0

 

if

I slutet på mars kommer den nya islandshästtidningen Islandshästfocus ut. Bakom denna nysatsning står eldsjälen och författaren Stina Helmersson och chefredaktören Emma Norén, m fl. Islandshästfocus utkommer med två nummer per år, vår och höst (mars/april och okt/nov) ges ut av förlaget som ger ut Hästfocus, Cowberry Productions med säte i Moheda, Småland.

Stina har själv ridit och haft islandshästar sedan mitten av 80-talet. Som journalist och författare har hon skrivit mycket om islandshästar, både i tidningen Islandshästen i andra hästtidningar. Under årens lopp hon skrivit flera böcker, bl a Islandshästen I, II & III, Islandsunghästträning med Einar Öder Magnusson, Islandshästen med Magnús Skulason och Islandshästen enligt Jóhann Fridgeirsson.
Stina utkommer  även men en ny bok i år; Dansa i Tölt! Mental träning och ridning, med Haffi Gislason.

Första numret av Islandshästfocus kommer ut den 29 mars 2016 och tidningen fokuserar på islandshästlivet i Sverige, men även på Island och i andra länder. Och den vänder sig till såväl fritidsryttare med och utan häst som till tävlingsryttare och uppfödare.

Eftersom tidningen säljs ute i butiker och kiosker (och går att prenumerera på) så når den alla islandshästintresserade även de som (ännu) inte är medlemmar i Svenska Islandshästförbundet. Vi hoppas kunna inspirera flera till att engagera sig mera!

Tränare och instruktörer berättar och ger råd om ridning och träning.

Skötsel, foder och hästhållning, uppfödning och avel. Hantering och inridning.

Turridning och islandshästridskolor.

Forskning. Hästens beteende och naturliga behov.

Shower, avelsarrangemang och tävlingar.

Ridresor och Islandsturer.

Tillbakablickar och nytänk!

Tips för nya islandshästintresserade.

Möten och intervjuer med kändisar och gamla islandshästrävar.

Köpa häst.

Hästens hälsa med veterinärer och terapeuter. Hovvård. Den gamla hästen.

Förberedelser för tävling och avelsvisningar, mental träning osv.

Har ni en idé eller något särskilt som ni gjort eller gör eller vill göra som ni vill berätta om?

Välkommen att skriva eller ringa till:

stina.helmersson@telia.com

070-60 20 487

“Islandshästsverige varvar i startgropen”

$
0
0

Johan Häggberg. Foto. Zanna Hofvander

“Nånstans ett par år innan jag fyllde tio hjälpte jag till att sortera årsmöteshandlingarna för vad jag tror var SIF:s konstituerande årsmöte. De var utspridda på ett av våra två köksbord. Jag har varit medlem längre än de flesta av er. Vilket inte innebär att jag vet bättre. Det räcker att se på våra fackförbund för att se hur hemtamhet påverkar smartness. Men jag har i varje fall varit med på en fantastisk resa från början. Dock tänkte jag inte salutera just den. Men den hade varit omöjlig utan vår älskade häst, enorma arbetsinsatser och ett samspel med en ekonomisk och samhällelig utveckling som spelat oss i händerna.
Men precis som i alla andra verksamheter finns det sånt som bromsar. Maktkamp. Beslut styrda av indignation istället för proaktiv eftertanke. Tandlösa, t o m drabbande, organisationsförändringar..Nepotism. You name it.
Efter en strålande framgångssaga så började islandshästsveriges maskineri hacka i takt med ekonomin nånstans 2008. Och under de senaste åren har vårt förbund delvis istället för att vara ett lok för vår värld och ett kul tillhåll för bra initiativ drabbats av introspektion och ett egocentriskt förbundsperspektiv. ( och tillåt mig den retoriska tillspetsningen) Under den tid förbundet behövdes mest har det varit i depå. Och återigen. Det är inte någon enskilds ansvar. Och det är fullt möjligt att tycka att jag är en surkart. Men jag är en surkart som bryr mig. Och fastän jag har varit med lika länge som någon annan i förbundet/ föreningen så vill jag påminna om det självklara i att islandshästvärlden är mkt större än förbundet.
Men sker det härliga att det känns som saker sätter fart. Satsningarna på nya topphästar till landet ökar. Försäljningen verkar bättra sig. Det rids en jäkla massa lektioner. 6.000 människor är med i en diskussionsgrupp på fb. En massa av oss har jäkligt roligt med våra hästar. Fröet sparkar i jorden igen.
Och vad händer? (och nu kan min spådomskonst vara misslyckad och i så fall är det strålande) Jo. Som en fyraåring på väg in i det glittrande köpcentret lägger sig förbundet/stiftelsen på rygg och skriker. Stiftelsen och förbundet verkar inte överens. Folk är förbannade över olika saker. Pengarna räcker inte. Etc.
Men islandshästsverige varvar i startgropen. Och vill i väg. Det finns säkert saker som rent allmänt kan förbättras hos både stiftelse och förbund. Och jag vill inte förringa någons insats. Men kan inte vi alla som är irriterade ta ett steg tillbaka och fundera över om vår indignation är relevant eller ej. Vi behöver inte mer av maktspeleri och positionering. Eller kortsiktiga problemlösningar. Vi behöver få ett förbund och en stiftelse som leder nånstans. Med planer visioner och verktyg. För hästens utveckling!
Det här inlägget tar ingen sida. Inte heller ger det några svar. Kanske är det en överreaktion. Men låt oss ha lite kul och gno på istället för att gnabbas och om du är förbannad: minns att personligt kännbart inte alltid är detsamma som allmänt viktigt”.

Johan Häggberg

 

Dags att söka stipendium från Stiftelsen Fjóla

$
0
0

 

FjolaLiten

Stiftelsen Fjóla är döpt efter det enastående stoet Fjóla frá Kirkjubae som är i familjen Wingstrands ägo. Foto: Yvonne Benzian/Ishestnews.se

 

Nu är det dags att söka stipendium från Stiftelsen Fjóla för 2016. Stiftelsen är bildad av Agneta och Henrik Wingstrand och delar ut stipendier till ungdomar mellan 18 och 25 år som bestämt sig för att genom utbildning och praktik satsa på islandshästar som yrke. Sökande skall ha för avsikt att vara verksam i Sverige och får gärna vara intresserad av att tävla. Stipendiet kan endast i undantagsfall erhållas mer än en gång.
Stiftelsen Fjóla har under de fem senaste åren delat ut över 900 000 kr till sammanlagt 120 stipendiater. Sista ansökningsdag är den 31 mars 2016.

För mer information se www.stiftelsenfjola.se Backome den 1 mars 2016 Styrelsen

 

Islandshästarna intar Säters ishall på lördag

$
0
0

 

830

Initiativtagare och tävlingsledare Mailinn Soler. Foto: Pär Sönnert/DT.

Per Sönnert på DT, Södra Dalarnas Tidning har varit och gjort ett fint videoreportage hos Mailinn Soler som är tävlingsledare på helgens istölt i Dalarna. Se reportaget och fina bilder HÄR och vi passar på att önska både tävlande och arrangörer ett stort lycka till!

Besök på Galgbacken

$
0
0
ak

Mårten Lanto & Anna-Karin Nordvall berättar om sin islandshästverksamhet i Lappland. Hästen heter Járngríma från Galgbacken. Foto: Ishestnews.

Ishestnews befinner sig just nu på Sverigeturné och kommer att göra besök och intervjuer på ett antal islandshästverksamheter från norr till söder.

Vi börjar med ett besök på en islandshästgård i Lappland med ett mycket speciellt namn, Galgbacken. Galgbacken Islandshästar drivs av Mårten Lanto och Anna-Karin Nordvall och runt dem råder det alltid full aktivitet och nyligen de t o m startat en ny lokalförening, Draugur (uttalas Dröjgur). Mårten och Anna-Karin lägger stor vikt på att använda sig av bra hästar i verksamheten. De har egenuppfödda hästar som tävlat på SM även med i ridskoleverksamheten för att “låta folk prova och rida bra hästar och göra dem kräsna” som Anna-Karin uttrycker det.
De har gjort sig kända för att satsa inom både sport och avel och de drar sig inte för att köra en häst över 113 mil enkel väg till en tränare baserad runt Stockholmstrakten. Utanför Stockholm står b la deras 1. klass hingst Áfangi frá Sauðanesi och när jag frågan varför dom inte har den här hemma kommer svaret snabbt:

-Hingstar är en färskvara och de måste hela tiden synas och visas upp på rätt platser vid rätt tidpunkt. Här uppe har vi för långa avstånd och för få tävlingar/visningar. Vi har 72  mil enkel väg  till närmaste SM-bana som är Wången, säger Anna-Karin. Trots de långa avstånden har Galgbacken haft med hästar på SM tre år i rad och man hoppas nu på det fjärde då man håller flera fina hästar i träning.

Här är en intervju i HD med de härliga och företagsamma norrlänningarna Mårten och Anna-Karin och vi tackar för att vi fick komma på besök:

Lyckad tävling till förmån för Barncancerfonden

$
0
0


Kort intervju med domarna Ragnar, Illugi och Arnar samt några klipp från tävlingen.

I helgen hölls ett behjärtansvärt och mycket lyckat tävlingsarrangemang med islandshästar i centrum på den pampiga anläggningen på Stall Gunnarlunda utanför Helsingborg. Själva tävlingen var i Firmakeppni-form (ryttaren väljer själv i vilken gångart hen vill visa upp sin häst, god takt och friskt tempo premieras) och anordnades av Emilia Lif, Illugi G. Pálsson, Emma Snygg, Marita Nilsson och Stall Gunnarlunda för att samla in pengar till Barncancerfonden södra. Alla intäkter runt och från tävlingen gick oavkortat till Barncancerfonden södra. Dessutom hade arrangörerna fått i hop ett 50-tal sponsorer som sponsrade med fina priser till både tävling och lotterivinster.

prisborde

Delar av prisborden i det fina ridhuset på Gunnarlunda.

Tävlingen blev fullbokad redan i november förra året och 3 isländska domare dömde. 25 funktionärer jobbade runt tävlingen hela dagen och naturligtvis utan ersättning. Domarna bekostade t o m sin flygresa ur egen ficka.

De påskpyntade hästarna blev mycket uppskattade på barnridningen!

Dagen till ära hade arrangörerna bjudit in ca 25 cancersjuka barn och deras familjer och gjort en VIP-läktare till dem så att de kunde följa både tävling och hästar på nära håll under dagen. I lunchpausen erbjöds en mycket populär “ponnyridning” på islandshästar vilket lockade många barnfamiljer. Det fanns även ett informationsblad om islandshästen med både historia och fakta om rasen som delades ut bland besökarna som uppskattades till ca 300 personer.

A

Ölmängd mäts noga och töltpoäng sätts.

Glada vinnare i öltölten.

Förutom de 3 olika klasserna (lätt, mellan och elit) hade man en öltölt klass! Där gällde det för ryttarna att spilla så lite så möjligt av den halva liter öl som de fick tilldelade. Både mellanskillnaden i glaset och själva tölten vägde in i bedömningen och inslaget var särskilt uppskattat av publiken och bjöd på många skratt och inte minst en representativ uppvisning av gångarten tölt. En avspänd och god stämning rådde bland både ryttare och publik och dagen blev mycket lyckad. Tack vare arrangörer, sponsorer, domare, publik, ryttare, funktionärer och andra välvilliga personer samlades ca 50.000 kr in till Barncancerfonden.

Företaget Ballongmagi fanns på plats med 20 kg ballonger för barnen. De hade även med sig en ballonghäst!

Resultat från Firmakeppni:

Barnklass:
1. Lovisa Nilsson
2. Hannah Lindsjö

Ungdomsklass:
1. Julia Lockman
2. Nina Eresund
3. Clara Ohlström

Lättklass Vuxen:
1. Cecilia Stewart
2. Humlan Milton
3. Hanna Ingemansson

Mellanklass Vuxen:
1. Humlan Milton
2. Ulla Urde
3. Emma Hedin

Elitklass:
1. Sandra Marin
2. Anna-Klara Svensson
3. Boel Gamst

Öltölt:
1. Viola Jönsson
2. Magnus Liljeroos
3. Lilian Schimmele

Humlan Milton blev vinnare av Feather-Prize.

Islandshästfocus i tryck!

$
0
0
astina

Snart är den här!

I går gick Islandshästfocus i tryck och f r o m den 29/3 finns den att köpa i handeln. Om du vill vara säker på att få tag på tidningen kan du beställa den via Pressbyråns hemsida och du kan även be din butik att ta hem den om de har interpress utbud av tidningar. Det är Stina Helmersson och tidningen Hästfocus som står bakom denna nysatsning på Islandshästfocus som utkommer med 2 nummer per år.


Bilder och resultat från IHD

$
0
0

 

Elitklassen

Caspar Hegart och Oddi från Skeppargården tar emot första pris i Elitklassen. Caspar hade en mycket framgångsrik dag på IHD. Foto: Yvonne Liljeroos.

I helgen var det återigen dags för IslandsHästensDag i Helsingborg. Ett event arrangerat av Gandur (som förövrigt fyller 40 år i år) som växer sig större och större för varje år och som har skapat ett utmärkt koncept att visa upp islandshästen under goda former. Solen sken och som vanligt var publiken mycket intresserad. Uttagningarna skedde under förmiddagen då man beslutat att alla som ville fick “kvala”.  Från kl 13 så sparkades tillställningen igång av en ritt med några av sponsorerna och Gandur, följdes av en kadrilj av några ungdomar i klubben och sedan var tävlandet i full gång.  I år var det Skeppargården som hade “showen” och gjorde en fin uppvisning med flera avkommor till Aegir från Skeppargården.

drake

Så fina! Draken Mökkur och prinsessan Nellie. Foto: Rebecka Benje Holmström.

Det var riktigt hög klass på deltagarekipagen där alla bjöd på sig själva i god stämning. I vanlig ordning var det fina priser till de 5 bästa ekipagen i varje gren. Avslutningsgrenen som alltid var showpassen med flera riktigt härliga passhästar. Och gissa vem som vann….. jodå, för jag vet inte vilken gång i ordningen, Aegir från Skeppargården med Caspar i sadeln. Caspar hade förövrigt en riktigt bra dag då han tilldelades Feathter Prize och blev även bästa Gandurian i showpassen.
I barnklassen delades pris ut för bästa maskeradklädsel och det var Nellie Benje som fick första priser för sin helt underbara draken och prinsessa kreation.

1a pris lättklass vuxen

En glad vinnare i Lättklass Vuxen, Emilia Lif på Ástrida från Stall Vitavillan. Foto: Yvonne Liljeroos.

 

Stall Vitavillan i Skåne hade även fina framgångar på IHD. Hela fem egenuppfödda hästar placerade sig i topp i respektive klasser. På IHD delas Feather Prize ut i respektive klasser och här är dagens fjäderlätta ryttare:

Prisutdelning i mellanklass vuxen. Vinnare blev Sebastian Benje på Hosias fra Engholm. Foto: Yvonne Liljeroos.

Feather Prize:

Unghästklass:
Dessiré Andersson

Mellanklass vuxen:
Sofia Österholm

Unghästklass:
Mette Lindberg

Lättklass ungdom:
Evelina Hasselgren

Mellanklass ungdom:
Izabella Jelldeus-Silvander

Elitklass:
Unn Krogen Adelsteinsson

Showpass:
Caspar Hegardt

Alla resultat från IHD finns HÄR.

Islandshästen uppmärksammas på CNN

$
0
0

 

cnn

Skärmdump från CNN:s webb.

 

Nyligen publicerade CNN, som är en av världens största nyhetskanaler, en bildserie med informativa bildtexter om islandshästen och dess historia, betydelse och syfte. CNN anser att islandshästen kanske är den mest majestätiska hästrasen i världen. Bilderna är tagna av isländska fotografen Rebekka Gudleifsdóttir under alla årstider på Island.

Se CNN:s bildserie HÄR.

Islandshästfocus i butik 5 april

$
0
0

if

På grund av en oturlig försening orsakad av åkeri från tryckeri till distributör kommer Islandshästfocus finnas i butik den 5/4.
Försäljningsställena kommer du att hitta på Islandshästfocus Facebook-sida och hastfocus.se/islandshastfocus

Vi är många som väntar med spänning på det nya numret! Stina Helmersson kommer ha med sig ett fåtal ex av tidningen att visa och sälja på Tölt on Ice till helgen så passa på att köpa där!

Islandshästfocus vänder sig till såväl fritidsryttare med och utan häst som till tävlingsryttare och uppfödare. Eftersom tidningen säljs ute i butiker och kiosker så når den alla islandshästintresserade även de som (ännu) inte är medlemmar i Svenska Islandshästförbundet. Vi hoppas kunna inspirera flera till att engagera sig mera!

Tränare och instruktörer berättar och ger råd om ridning och träning.
Skötsel, foder och hästhållning, uppfödning och avel. Hantering och inridning.
Turridning och islandshästridskolor.
Forskning. Hästens beteende och naturliga behov.
Shower, avelsarrangemang och tävlingar.
Ridresor och Islandsturer.
Tillbakablickar och nytänk!
Tips för nya islandshästintresserade.
Möten och intervjuer med kändisar och gamla islandshästrävar.
Köpa häst.
Hästens hälsa med veterinärer och terapeuter. Hovvård. Den gamla hästen.
Förberedelser för tävling och avelsvisningar, mental träning osv.

Islandshästfocus, som utkommer med två nummer per år, vår och höst (mars/april och okt/nov) ges ut av förlaget som ger ut Hästfocus, Cowberry Productions med säte i Moheda, Småland i samarbete med islandshästjournalisten och författaren Stina Helmersson.

Rekord i islandskadrilj?

$
0
0
fbhelenaarvidsson

62 ryttare på medellinjen. Foto: Helena Arvidsson.

Ridhusshower är vanliga på Island så här på vårkanten. Ishestnews fick ett tips från Jenny Eriksson om att det häromdagen förmodligen sattes nytt islandsrekord i kadrilj då 62 ryttare red samtidigt i det stora ridhuset i Spretturs stallområde i Reykjavik. En imponerande prestation som styrdes av Ragnheidur Samúelsdóttir.

Se videoklipp från den mäktiga kadriljen HÄR.

Bakom kulisserna på Landsmót

$
0
0

 

StormurToltPublik2Jattefin!

Fullsatt i “bräckan” på Landsmót 2014. Foto: Yvonne Benzian/ishestnews.se

 

Som vi skrivit om tidigare kommer man ha ett lite annorlunda upplägg på Landsmót i år. Själva tävlingarna kommer att avslutas på lördagkvällen (A-finalerna) men under söndagen kommer det ändå vara späckat schema för alla i form av att man kommer att öppna upp bakom kulisserna. På banan kommer det presenteras hästar med 9,0-10.0 för någon egenskap och det planeras även för en öppen visning av både avelsbedömning och gaedingakeppni där en egelsktalande speaker kommer gå igenom och förklara alla bedömningsmoment. Besökare kommer få besöka stallarna och få hälsa på kända hästar och ryttare.  Man kommer även presentera den proffesionella och viktiga forskning och utbildning som drivs just på Hólar.

Wow, vilken besökarstatistik!

$
0
0

ihn

 

 

Under den gångna helgen har ishestnews.se haft mycket fina besökarsiffror på webben!  8.327 enskilda besökare har läst våra nyheter och i särklass mest besökare hade nyheterna om Bonde söker fru Jennifer (3.014) och A-finalen på Tölt on Ice (1.452).

Vi vill rikta ett stort tack till de fotografer, skribenter och nyhetstipsare som är med och bidrar till Ishestnews intressanta och välbesökta nyhetsflöde.

 

Nordic horse festival bjuder in till hästfest

$
0
0

Den 22-23 april bjuder norra Island in till stor hästfest i form av Nordic Horse Festival som går av stapeln i det stora ridhuset i Akureyri. På programmet står b la clinic med elever från Hólar, ridhusshowen Fákar og Fjör, den klassiska hingstshowen och hembesök på framstående avelsgårdar runt Akureyri området. Här ovan är en film från eventet förra året som var mycket lyckat!

GuldTitel

Fartfylld och snygg kvinnokadrilj i guld och svart från förra årets show. Foto: ishestnews.se


Resultat från Bärby regional

$
0
0

 

elsa

Elsa Mandal Hreggvidsdóttir  (t.v.) gjorde ett bra kval i femgång på hingsten Glitnir frá Eikarbrekku.

 

F1 Femgång – Uttagning
Listor Slutresultat
Uttagning: A klass

01 032 Elsa Mandal Hreggvidsdottir
Glitnir Eikarbreukku 6,60
UTTA 6,7 (1) 6,7 (1) 6,5 (1) 6,3 (1) 6,6 (1)
02 024 Frida Ahlgren
Pegasus Sveinatungu 5,70
UTTA 5,4 (6) 5,6 (3) 5,7 (2) 6,2 (2) 5,8 (3)
02 039 Sofie Fältsjö
Saga Askagården 5,70
UTTA 6,4 (2) 5,9 (2) 5,6 (3) 5,6 (5) 5,6 (4)
04 038 Eyvindur Mandal Hreggvidsson
Luxus Askagården 5,67
UTTA 6,2 (3) 5,5 (4) 5,5 (6) 5,6 (5) 5,9 (2)
05 022 Wicky Gren
Saga Björkmuren Åkerbo 5,50
UTTA 5,8 (4) 4,7 (8) 5,6 (3) 5,8 (3) 5,1 (5)
06 021 Wicky Gren
Ofsi Brún 5,43
UTTA 5,6 (5) 5,0 (5) 5,6 (3) 5,6 (5) 5,1 (5)
07 018 Carina Jylebäck
Jóra Lövhagen 5,20
UTTA 5,4 (6) 4,9 (7) 5,2 (7) 5,8 (3) 5,0 (7)
08 001 Cecilia Lundgren
Vitnir Fors Gård 4,97
UTTA 5,1 (8) 5,0 (5) 5,2 (7) 4,7 (8) 4,8 (8)
09 040 Niina Johansen
Prins Syðra-Skörðugili 2,20
UTTA 2,0 (9) 1,4 (9) 2,6 (9) 2,2 (9) 2,4 (9)

V1 Fyrgång – Uttagning
Listor Slutresultat
Uttagning: A klass.

01 041 Jenny Wiström
Aragon Saelukoti 6,50
UTTA 6,4 (1) 6,4 (1) 6,7 (1) 6,7 (1) 6,3 (1)
02 010 Jenny Göransson
Snerrir Bae 6,20
UTTA 5,6 (13) 6,2 (2) 6,3 (5) 6,2 (4) 6,2 (2)
02 019 Liselotte Hansson Mild
Ayla Smara 1 6,20
UTTA 6,4 (1) 5,7 (10) 6,4 (2) 6,0 (9) 6,2 (2)
04 003 Isa Gustafsson
Odinn Galgbacken 6,10
UTTA 6,2 (3) 6,2 (2) 6,0 (8) 6,1 (6) 6,0 (5)
04 006 Marie Carlsson
Valdemar Askagården 6,10
UTTA 6,1 (4) 6,1 (4) 6,2 (6) 6,1 (6) 6,1 (4)
06 004 Isa Gustafsson
Áfangi Saudanesi 6,03
UTTA 5,5 (16) 5,8 (8) 6,4 (2) 6,3 (2) 6,0 (5)
06 009 Jenny Göransson
Kráka Säll 6,03
UTTA 6,1 (4) 6,0 (6) 6,4 (2) 5,9 (10) 6,0 (5)
08 020 Thomas D’Arcy [YR]
Stigur Skridu 6,00
UTTA 5,9 (8) 5,9 (7) 6,1 (7) 6,2 (4) 6,0 (5)
09 017 Emma Jylebäck [YR]
Spoi Häringe 5,93
UTTA 5,9 (8) 6,1 (4) 5,8 (11) 6,3 (2) 5,7 (11)
10 013 Anne-Marie Röst
Vidalin Artinge 5,87
UTTA 5,9 (8) 5,7 (10) 5,9 (10) 5,8 (13) 6,0 (5)
10 016 Elin Österberg
Sverta Hrafnkelsstödum 5,87
UTTA 5,7 (12) 5,8 (8) 6,0 (8) 6,1 (6) 5,8 (10)

12 023 Taru Toikkanen
Lipurta Lyckaängen 5,77
UTTA 6,0 (7) 5,7 (10) 5,7 (13) 5,9 (10) 5,7 (11)
13 008 Linda Bendiksson
Heidur Boänge 5,73
UTTA 6,1 (4) 5,7 (10) 5,8 (11) 5,6 (15) 5,7 (11)
14 005 Elin Rydén Öhman [YR]
Birkir Frötuna 5,57
UTTA 5,6 (13) 5,4 (15) 5,6 (14) 5,9 (10) 5,5 (14)
15 002 Marlen Karlsson
Spraekur Laugarbökkum 5,50
UTTA 5,6 (13) 5,5 (14) 5,4 (15) 5,7 (14) 5,4 (15)

16 036 Corinne Westerlund
Glaesir Grim 5,43
UTTA 5,8 (11) 5,1 (16) 5,4 (15) 5,5 (16) 5,4 (15)
17 015 Oskar Fornstedt [J]
Putti Tungu 5,13
UTTA 5,3 (17) 4,6 (17) 5,4 (15) 5,0 (17) 5,1 (17)
18 035 Corinne Westerlund
Ljufur Österlisa 4,30
UTTA 4,6 (18) 3,8 (18) 4,4 (18) 4,4 (18) 4,1 (18)

— 030 Felicia Eiserman [YR]
B-Moll Vindási DISKVALIFICERAD
UTTA 0,0 (19) 0,0 (19) 0,0 (19) 0,0 (19) 0,0 (19)

T2 Tölt – Uttagning
Listor Slutresultat
Uttagning: A klass.

01 037 Eyvindur Mandal Hreggvidsson
Mjölnir Audsholtshjáleigu 6,40
UTTA 6,8 (1) 5,9 (1) 6,4 (1) 6,4 (1) 6,4 (2)
02 007 Marie Carlsson
Eros Edeby Gård 6,07
UTTA 5,6 (2) 5,9 (1) 6,3 (2) 6,0 (2) 6,5 (1)
03 022 Wicky Gren
Saga Björkmuren Åkerbo 5,53
UTTA 5,5 (3) 4,9 (4) 5,6 (3) 5,6 (3) 5,5 (3)
04 012 Malin Olsson
Lokkur Boänge 5,30
UTTA 5,5 (3) 5,0 (3) 5,1 (4) 5,3 (4) 5,5 (3)
05 015 Oskar Fornstedt [J]
Putti Tungu 3,77
UTTA 4,4 (5) 3,7 (5) 4,0 (5) 3,0 (5) 3,6 (5)

T5J T5 junior – Uttagning

01 031 Cornelia Eiserman [J]
Thokkadís Stenhammar 5,20
UTTA 5,3 (1) 5,8 (1) 4,8 (2) 5,5 (1) 4,5 (1)
02 027 Maja Högström [J]
Brenna Slätterne 4,97
UTTA 4,8 (2) 5,3 (2) 4,8 (2) 5,3 (2) 4,5 (1)
03 029 Lina Eriksson [J]
Sól Fjellalunda 4,37
UTTA 4,5 (3) 4,3 (3) 5,0 (1) 4,3 (4) 4,3 (4)
04 025 Sara Andersson [J]
Visa Lindeberg 4,27
UTTA 3,8 (4) 3,8 (4) 4,8 (2) 4,5 (3) 4,5 (1)

V5J V5 junior – Uttagning

01 027 Maja Högström [J]
Brenna Slätterne 5,63
UTTA 5,4 (1) 5,8 (1) 5,6 (1) 5,9 (1) 5,5 (1)
02 031 Cornelia Eiserman [J]
Thokkadís Stenhammar 4,90
UTTA 4,8 (2) 4,4 (2) 5,1 (2) 5,1 (2) 4,8 (2)
03 025 Sara Andersson [J]
Visa Lindeberg 4,50
UTTA 4,5 (3) 4,4 (2) 4,5 (3) 4,5 (3) 4,6 (3)
04 026 Maja Högström [J]
Kvikur Smara 3,63
UTTA 3,4 (4) 3,0 (4) 4,1 (4) 4,0 (4) 3,5 (4)

— 029 Lina Eriksson [J]
Sól Fjellalunda DISKVALIFICERAD
UTTA 0,0 (5) 0,0 (5) 0,0 (5) 0,0 (5) 0,0 (5)

 

 

 

Ett ögonblick…..Josefine Denami

$
0
0
jd

Josefine Denami. Foto: Zanna Hofvander.

som tillsammans med sin sambo Sigfus Sigfusson på Tölt.nu i Fjärdhundra arrangerar tävlingar som gjort sig kända som mycket trevliga arrangemang med enastående god stämning.

 

Era tävlingar blir alltid fullbokade och har stort tryck på sig, hur lyckans ni med det?

-För att vi har så mycket bra vänner och folk runt oss som gör det möjligt! Vi har varit igång ett tag i branschen runt hästar och tävlat mycket själva, vi känner igen oss i de som tävlar hos oss, vad man vill och behöver för att prestera och ha en trevlig tävlingsdag. De som kommer till oss är våra kunder och dem vill vi självklart ska vara nöjda med det de betalar oss för att göra, att arrangera bra tävlingar. Att tävlingarna blir fulla och att de har blivit så populära är nog av den enkla anledningen att vi har bra stämning och försöker göra det lättsamt och trevligt. Det ska inte vara svårt, krångligt eller ångestfyllt att tävla. Det ska vara roligt, lärorikt och under tävlingsdagen ska det skapas goda, bra minnen, så man vill tävla igen!

 

Hur tänker ni som tävlingsarrangörer?

 

-Tävlingsintresset växer också i Sverige, ständigt ser man nya ekipage och det är väldigt roligt att få vara dem som tar hand om ryttare som tävlar för första gången och sedan se dem fortsätta åka runt och tävla i landet. Jag tror att det i allmänhet är otroligt stort intresse och tryck på många tävlingar. Vi försöker också hålla nere avgifterna på våra tävlingar och hitta billiga lösningar, vi ersätter många av de som hjälper oss mycket, s.k. nyckelpersoner i organisationen och det vi kan utan att ta mer betalt från deltagarna. Vår målsättning är också att banan, framridning m.m. ska vara så bra som möjligt för att deltagarna ska kunna prestera som bäst. Vi jobbar ständigt med att sköta banan på bästa sätt, vi planerar också för fler faciliteter runt om banan för publik och deltagare, det sker ständiga små och större förbättringar. Men det tar tid och kostar så det är ingen snabb eller förhastad process,. Idéer och planer på vad vi ska göra växer ständigt och vi tar det bit för bit.

Vi försöker också hitta lösningar till att göra det lite smidigare och enklare att t ex anmäla sig, att kunna ändra eller byta häst dagen innan om något strular och att göra allt lite mindre omständigt men ändå förhålla oss till lagar och regler som finns för oss arrangörer.

Vi har också otroligt många glada och positiva vänner runt omkring oss som hjälper oss med allt möjligt inför, under och efter tävlingarna. Vi satsar på att få glädjespridare omkring oss som ser till att stämningen blir på topp, och alla ska ha den inställningen – att det löser sig. Problem är till för att lösas, stora som små.. Vi har ibland haft det tufft, t ex senaste tävlingen hade vi 120 ekipage med finaler på en och samma dag, lätt över 300 starter innan dagen var slut. Men då hade vi hjälp av fantastiska människor som hjälpte till – allt från goda råd till att fysiskt vara på tävlingsplatsen i tolv timmar i sträck! Alla, speaker, domare och grindvakter osv – alla ska hjälpas åt och alla har lika stor betydelse för stämningen och hur tävlingen flyter på. Det är dessa människor som är nyckeln, utan dem hade vi aldrig lyckats med arrangemangen vi har!

 

Ni har satsat en hel del på barn och ungdomar, berätta om det?

-Vi har också valt att satsa mycket på barnen och deras tävlande. Vi såg när vi startade 2011 med tävlingarna nästan inga barn på våra tävlingar och när de kom fick de tävla i samma klass som YR vilket är upp till 21 år. Det är inte roligt för någon så vi valde att göra en satsning på dem och det har lyckats och vi kommer fortsätta med det, att hitta nya lösningar till att uppmuntra framtidens ryttare att börja tävla. För att lära sig och ha roligt så att vi får nya tränare och ryttare i nästa generation. Vi har alltid rena barnklasser på våra tävlingar och vi är generösa med finaler i deras klasser. Barnen har även subventionerade avgifter och ibland har vi gjort det helt kostnadsfritt för de yngsta. Det kommer fler och fler men målet är alltid att få fler att komma, det är också roligare för de barn som kommer att de får nya vänner även utanför banan.

Hur gör ni för att styra allt från Island?

-Hitintills har det gått väldigt bra att göra det mesta av förberedelser från Island. Boka domare, speaker osv går att göra via telefon och mail. Anmälningar rullar in på mailen och beställa priser finns det internet till – så allt det administrativa går fint för mig att hantera på Island. Sen måste Sigfus eller jag åka ut till tävlingen och vara där lite innan, men eftersom vi har en gård, hästar och annan verksamhet i Sverige så behövs det ändå att någon av oss åker ut med jämna mellanrum. Banor måste skötas ordentligt mellan tävlingarna, men vi har även Sara och Gisli som hyr hus och stall på gården i Sverige som gör mycket arbete inför och under tävlingarna. Att fysiskt vara på plats före och under tävlingsdagen är ett måste men allt veckorna innan går som sagt bra att sköta på distans. Det blir mest Sigfus som får åka till Sverige eftersom jag själv har fullt upp med verksamheten på Island och inte kan lämna vårt Guesthouse under säsongen.

Vad är på gång härnäst hos Tölt.nu?

Vi utökar ständigt vår verksamhet  i Sverige. Från att nästan ha lagt ner den så har vi nu börjat bygga upp igen. Vi behövde en liten paus när vi skulle komma igång med verksamheten på Island. Men nu har vi fått snurr på den och Sigfus har mer tid för Tolt.nu igen. Även om vi lider av ständig tidsbrist. Vi planerar som sagt att bygga mer faciliteter runt banan permanent cafeteria, toaletter osv. Grusa mer parkering, vilket vi gör inför nästan varenda tävling och det blir en passbana. Men det är allt planer för framtiden, vissa närmare och andra lite längre fram. Vi fortsätter med cirka 10 tävlingar per år, blandat med inofficiella tävlingar som Áramotakeppni och Vintertölten och sen blir det Påsktävlingen som är officiell, en Gaedingakeppni med SM kval och kanske ett SM kval i samband med Höstkampen som vi håller i slutet av september/okober. Sen rullar det på och kläcks idéer hela tiden. Tex Företagscupen blev otroligt populär med 11 lag som gör sista deltävlingen nu på Gaedinga SM kvalet och förhoppningsvis kan vi fortsätta med den så de tävlande också får lite prispengar att tävla om. Vi tar också gärna emot idéer på förbättringar och förändringar, nya tävlingsformer osv. Vi tycker det är roligt att testa nya saker och försöker hålla oss a jour med vad ryttarna vill ha och tycker är bra.

 

 

 

Ny topphingst i Sverige

$
0
0
toppurB

Jamila med sin nya hingst. Foto: Maria Berg.

Nyligen importerades hingsten Toppur frá Auðholtshjáleigu till Sverige.  Toppur har en mycket intressant stam med både Orri frá Þúfu och Keilir frá Miðsitju bakom sig och det finns 145 registrarade avkommor på Island.
Toppur har 7 stycken nior i sin bedömning, för arbetstölt, tölt, spirit, form under ryttare, huvud, hals, manke, bog och proportioner. (Toppur betyder förövrigt lugg och gårdsnamnet uttalas Öjdhåltshjaleijgu). Ishestnews kontaktade ägaren Jamila Berg för att få veta mer om nyförvärvet.

 

Hur fick du upp ögonen för Toppur och var han ens till officiellt till salu?

-För att göra en lång historia kort. Jag frågade en tidigare kund om hon ville investera i en riktigt fin häst. Som svarade ja och letandet började. Vi fastnade för en hingst på Island. Jag åkte dit för att prova och se, den var jättefin men det fattades något för mig. Så väl jag var på Island passade jag på att prova fler fina hästar, bland annat stoet Sif frá Helgastöðum och många fler topphästar. Men ingen passade in i det vi sökte. Jag bodde hos mina vänner Siggi Matt och Edda Rún, jag kommer ihåg att vi satt hela kvällen och funderade på vilka som kunde vara till salu osv. Då sa Edda plötsligt “Ring Gunnar och fråga om Toppur är till salu”.  Jag sa direkt, aldrig att han är till salu. Siggi ringde och Gunnar som sa att jag  var välkommen att komma och prova, så kunde vi diskutera senare.  Jag provade och fastnade direkt, han har allt! Lynne, gång, färg, stam och bra bedömning. Nu står jag utan delägare av olika anledningar. Men jag vill ändå tacka henne, för utan henne hade jag aldrig tänkt tanken om att köpa en sådan häst av den här kalibern.

Hur har han klarat importen och att acklimatisera sig i Sverige?

-Han har tagit importen otroligt bra och acklimatiserats sig jättebra. Han har nog inte ens gnäggat eller visat någon stress. Han är bara cool och lite filosofisk.

toppurA

Toppur och Þórdís på Island där de tävlat framgångsrikt, främst i T1.

Vilka är hans starkaste sidor ridmässigt  med sina 7 nior?

-Han har en enorm resning och det känns som att du sitter i uppförsbacke hela tiden. D v s goda exteriöra förutsättningar. Han har mjuk rygg och är i bra takt, tölten är super i honom. Han har mycket lätt för sig med bra balans och tempon. Det har han haft ända sedan inridning, både Þórdís Erla Gunnarsdóttir (Gunnars dotter) och Siggi Matt som tränat honom som ung säger att han är en naturbegåvning tack vare sin lätthet för ridningen. Detta verkar även nedärvas. Toppur är även artigheten själv. Välriden, lydig, samarbetsvillig, mjuk och smidig. Ja, han är bara så häftig och härlig!

Vad har du för planer för honom här i Sverige nu?

-Att tävla och utvecklas som ryttare med hjälp av Toppur och att vi lär känna varandra väl. Och att han ska vara en tillgång för svensk avel. Jag vill även passa på att tacka min mamma Maria som ställt upp mycket i denna affär. Siggi och Edda för att de hjälpte mig finna denna fantastiska häst och hela familjen på Audholtshjáleigu som valde att sälja Toppur till mig.
Jag är en mycket lycklig hästägare och Toppur är min drömhäst, avslutar Jamila.

 

R.I.P Diva från Gategården

$
0
0
Divaex

1993-2016. Diva från Gategården. Foto: Ingela Bjurenborg.

Ett av Sveriges mest framstående avelsston har avlidit. P g a kolik finns inte Diva från Gategården mer och vi på Ishestnews beklagar förlusten. Diva tog VM guld i sin avelsklass 2003 med 9,01 för exteriör och 8,68 för ridegenskaper. Diva lämnar efter sig 11 avkommors vars medelpoäng hitintills är 8,21. Så här skriver Ia och Denni själva på sin hemsida:

“Tack älskade Diva för allt! Du förändrade, förbättrade och förgyllde vårt liv. Dina makalösa gener kommer fortsätta att förändra, förbättra och förgylla både vårt liv och många andra liv. Tack för att vi fick ha dig i 23 år och tack för dina elva fantastiska avkommor. Diva du fattas oss och Lindnäs är inte detsamma utan den bästa”.

 

Sara lär isländska barn att rida

$
0
0
sara

Sara med en av sina ridskolegrupper.

Svenska Sara Arnbro bor och verkar på sin gård Ysta Gerdi utanför Akureyri på norra Island. Där har hon startat en ridskola för barn som blivit mycket uppskattad. Dessutom bjöd Sara nu i helgen in flera syrianska flyktingfamiljer för att de skulle få prova rida. Ishestnews kontaktade Sara för att få veta mer om hennes ridskola och godhjärtade insats med flyktingarna.

Hur kom du på idén att starta en ridskola?

-Det här är en dröm som jag har gått med länge. Här i våran dal är det mycket mjölkbönder, men de flesta har hästar också. Däremot är det inte alla som har stall eller ridbanor, och därför rider bara barnen på sommaren. Jag ville ge barnen en chans att kunna träna på sin ridning hela året, precis som om man tränar fotboll eller dans. Ska man bli en bra fotbollsspelare räcker det inte om man sparkar lite boll på sommaren. Just nu kändes timingen rätt, vi har några trevliga ridhästar som behövde en uppgift.

sara5

Balansövning! Notera även de fiffiga tyglarna med olika färger på tygelstopparna. Och säkerthetstigbyglarna som har små “skenor” framtill som gör det omöjligt för en barnfot att glida igenom.

Barnen är mellan barnen är från 3 år till 15 år och Sara lägger stor vikt vid kontroll och balans. Alla får lära sig att kontrollera sin häst. Även de yngsta styr själva sina hästar, ingen leds.
-Det absolut viktigaste när man undervisar så små barn är att de har roligt och att de lär sig genom lek. Det ska vara roligt att rida! poängterar Sara som är utbildad ridinstruktör från Hólar.

Sara berättar vidare att hon låter barnen göra en hel del bollekar uppsuttet och att det är väldigt populärt. Då skrittar hästarna på spåret med lång tygel och jag kastar en boll till någon i ledet och han kastar tillbaka bollen till mig, eller så ska de kasta bollen i tunnor. Akrobatik till häst är även ett uppskattat inslag och ofta kommer barnen själva med idér som de vill prova på till häst. De har även tolkat med kälke efter häst, ridit barbacka, och ridit ut.

 

sara6

Det gäller att pricka rätt! Bollek till häst.

 

Vad använder du för typ av hästar?

-Hästarna jag har har väldigt olika bakgrund och ålder. De två äldsta är våra bästa vallhästar och är ganska villiga egentligen, men de sköter sig exemplariskt med barnen. Den äldsta är 20 år och han är född på gården. Sedan har jag två yngre hästar som också är födda på gården. Hästarna måste vara lugna men lyhörda. De får inte bli stressade av obalanserade ryttare eller snabba rörelser. Och helst inte ha för skumpig trav, berättar Sara.

 

sara4

Så här bra tyckte flyktingfamiljerna om ridningen!

sara2

Alla fick först bekanta sig med hästarna i lugn och ro.

Du har nu i helgen bjudit in syriska flyktingfamiljer för att de skulle få en “söndagsridtur”, berätta om det!

-Ja, i går bjöd jag hit alla de syriska flyktingarna som bor i Akureyri. De fick prova rida våra ridskolehästar. Jag tror nästan de vuxna hade roligare än barnen. Det var mycket skratt! Alla fick prova tölta och även fast de tyckte att hästarna var lite små och lurviga så var de väldigt imponerade av deras kapacitet, avslutar Sara och man kan inte annat än att imponeras av Saras godhjärtade  och medmänskliga initiativ och vi önskar henne all lycka till med sin ridskola i framtiden.

Viewing all 708 articles
Browse latest View live